Начинът на работа на нашия мозък до голяма степен определя уменията, които развиваме, интересите, които имаме и трудностите, които срещаме.

В последното десетилетие темата за функционалността на мозъка набира все по-голяма сцена при въпросите, свързани с детското развитие. Особеностите в хемисферната латерализация, дисбалансът в полукълбата все по-често се посочват като преки участници в различните форми на обучителни трудности – дислексия, дисграфия, дискалкулия, а също и с хиперактивност с и без дефицит на внимание и аутизъм.

Известният американски невролог д-р Робърт Мелило посочва, че когато „определени части в мозъка и най-вече двете полукълба не са електрически балансирани или синхронизирани“ говорим за дисбаланс в мозъка. Това води до смущения с комуникацията между двете полукълба, при което те не споделят и интегрират оптимално постъпващата информация. Така детето има добри умения, свързани с по-високофункциониращото полукълбо и трудности в определени области, свързани с по-нискофункциониращото полукълбо (или област).

С напредване възрастта на детето, този дисбаланс също се увеличава, защото едната хемисфера съзрява по-бързо от другата и мозъкът постепенно губи функционалните си връзки. На база на тези факти д-р Мелило разработва своята програма Brain Balance. Тук няма да се спираме подробно на нея, тъй като е цяла система, с индивидуална оценка и насоченост.

Друг подобен метод, базиран на горепосочените факти е Brain Gym (Гимнастика за мозъка). Методът съдържа 26 упражнения, които са разработени от д-р Пол Денисон и съпругата му Гейл Денисон с цел подобряване на способностите на мозъка да учи.

В картината по-долу накратко е посочено коя област на мозъка за какво отговаря.

Ако желаете да получите примерна програма за работа в къщи, пишете ни на info@mentalhealth-bg.com.

Важно е обаче оценката за хемисферна латерализация и цялостно функциониране на Вашето дете да бъде  направена от специалист! Програмата, която ще получите е примерна. Индивидуалните потребности и особености на Вашето дете изискват специално внимание и селекция на упражнения и дейности за развитие на неговите потенциали!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *