Представената по-долу скала, илюстрира в каква степен е нормално детето да  разбира речта или по-просто казано онова, което му се казва и чува.

Нивото на разбиране на речта от детето съответства на календарната му възраст и е важно условие и предпоставка за появата на говорна продукция и бъдещото справяне с училищните изисквания.

3-6 месечна възраст: Детето се заслушва в гласа на възрастния като поетапно започва и да реагира на интонацията на познатия глас по подходящ начин.

6-10 месечна възраст: Детето започва да разбира отделни вербални инструкции и прави опит да изпълни някои от тях ( напр. „Подай ръчички“, „Цункай мама“ и др.).

10-12 месечна възраст: Детето разбира отделни понятия (пр: лампа, стол, мече…)

12-14 месечна възраст: Познава изображенията на споменатите предмети.

13-18 месечна възраст: Детето вече успява да разпознае сюжетни картини.

до 2 г. и 6 месеца: Детето разбира значението на действия в различни ситуации и отговаря на тях (пр: „Покажи кой спи“, „Покажи ми кой яде“ и др.) . Постепенно започва да разбира и двустепенни инструкции ( пр: „Донеси ми чашката“, „Остави лъжичката“ и др.), което става ясно, следкато детето направи това з което е помолено.

В този период подрастващият започва да разбира значението на предлозите (в, на,под, над и т.н.) в конкретни ситуации, в които се намира (пр: „На какво стоиш“, „С какво ядеш“ и др.). Тук детето започва да разбира и причинно-следствени връзки (пр: може да нареди поредица от 3 картинки, които отразяват развоя на конкретна ситуация).

от 2 г. и 6 месеца до 3 годишна възраст: Детето разбира прочетените му кратки приказки, първоначално с и в последствие без илюстрации.

от 3-4 годишна възраст: Детето разбира по-сложни изречения и инструкции, значенията на предлозите извън конкретната ситуация.

Описаната скала има за цел да ориентира родителите за общоприетите норми. В случай че имате съмнения, че Вашето дете не разбира някои от описаните прояви на речта, съветваме да направите консултация с клиничен психолог, който ще оцени както езиково-говорните способности на детето, така и цялостното му психично функциониране.

Задръжките в разбирането на речта са често причина за липсата на говор при 3-4 годишни деца. Ранната диагностика, превенцията и/или навременната терапия понижават възможността от поява на обучителни трудности в предучилищна и начална училищна възраст.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *